עולם בהפרעה – העתיד כבר כאן | עידן הדחיפות
- נכתב בתאריך: 28/03/2018
לקראת צאת ספרו עידן הדחיפות משתף אותנו רם יאולוס, מומחה לארגונים בעולם של הפרעה ומנכ”ל קבוצת נירם גיתן NGG, בתובנות אוניברסליות בנוגע לארגונים העכשוויים – והאתגרים עמם מתמודדים כל מנכ”ל וכל הנהלה (*)
קשב וריכוז
בבתי הספר של היום הילדים פחות מרוכזים. הם אינם “מחזיקים” כבר בשיעורים כמו שהיה נהוג בעבר. לא פלא, המשך הממוצע לקשב אצל בני האדם, ירד מ-50 דקות רציפות (רק לפני עשור) ל-8 דקות בלבד. אחרי 8 דקות האדם הממוצע מאבד את הקשב ועובר לעסוק בדבר אחר.
האנציקלופדיה עברה מן העולם ותחתיה הפכו כותבי הויקיפדיה למלכי המידע. עובדות כבר אינן רלוונטיות כי הרי יש עובדות אלטרנטיביות והאמת היא רק בעיני המתבונן, או הכותב, האינטרסנט בדרך כלל.
הפרעות קשב וריכוז, עובדות אלטרנטיביות, שיימינג, כל אלו הן תופעות שכיחות בימינו. הכל זמין, כל אחד יכול, רק דעתי קובעת, לא נראה לי – דפדפתי הלאה, לא מצא חן בעיני – אכתוב באתרים וברשתות החברתיות.
השינוי הוא רב ממדי, רב תרבותי, התנהגותי!
תחושה של לחץ, חרדה, הפחד מאי ודאות, ממה שעלול להתרחש. הצורך לעשות משהו – ומהר, כי לא ברור מה יקרה, מלווה הנהלות בכלל הארגונים.
שינוי השינוי
השינוי מקיף את הארגון מכל כיוון – מתחרים מסוגים חדשים שלא יכולנו לדמיין את קיומם רק לפני חודשים ספורים, מופיעים לפתע ומאיימים על קיומנו.
עובדים זמינים למידע וגירויים, מסוגים שונים, חשופים לפיתויים. הקשב הנמוך מחייב משובים בטווחי זמן קצרים ומידיים. ארגונים ומנהלים יוצאים מגדרם על מנת ליצור סביבת עבודה חדשנית ודינאמית, לעיתים בלתי סבירה ובלתי אפשרית.
עליית השימוש באינטרנט דוחפת הנהלות להשקיע עוד ועוד בטכנולוגיה, למחשב פעילויות ותהליכים ולהעביר כל מה שניתן לשימוש עצמי, נגיש ללקוח.
שחרור עובדים מתפקידים מסורתיים לטובת תהליכים ממוחשבים, הופך עניין שבשגרה ומאידך גובר הצורך בהכשרת מומחים, מתחומים שונים, היוצרים שוק מקוטב שבצדו האחד “האבודים”- שאיבדו את עוגן הפרנסה שלהם ובצדו האחר מחסור גובר בכוח אדם מיומן ועדכני לאתגרים עכשוויים.
הלם העתיד
כבר לפני חמישה עשורים נכתב על תופעת “הלם העתיד” רק שכעת העתיד כבר כאן. הלם העתיד (אלווין טופלר) דיבר על האדם הבודד, הלם ההווה הוא של האדם, הארגון, החברה, המדינה – הלם ההווה חובק את הכול. השינוי הגדול אותו אנו חווים אינו נובע רק מהתפתחות הטכנולוגיה, אם כי היא מהווה טריגר מרכזי, הציר של מערבולת ההפרעה סביבה אנו מסתובבים, אלא שהתפתחות זו יוצרת רצפי שינויים ושרשראות של השלכות שכל אחת מהן מהווה מערבולת הפרעה בפני עצמה.
רכב חשמלי, רכב מחובר, האינטרנט של הדברים, ואולי גם האינטרנט של האנשים, הקניות באינטרנט, הבינה המלאכותית – כל אלו מזינים אחד את השני ויוצרים מערבולת הפרעה ענקית המשפיעה על כל ממדי החיים.
השינוי המרכזי אינו רק במהות השינוי, אלא בקצב השינוי. בהשפעות והשלכות הדדיות בין הפרעה להפרעה.
ארגון החפץ חיים אינו יכול עוד לנהוג לפי הכלל “מה שהיה הוא שיהיה”. הנהלת הארגון חייבת להפנים שהשינוי הוא רב ממדי, שארגון, כל ארגון באשר הוא, נמצא במערבולת של הפרעה, בין אם עוצמתה כבר מטלטלת אותו או שתטלטל אותו בטווח הזמן המידי.
הנהלת ארגון החפצה בצמיחתו מחויבת לפעול לשינוי מהותי. באסטרטגיה שלו, בתרבות שלו, היא חייבת לאמץ את גישת ה-SOU (Sense of Urgency) – ומוטב מוקדם מאשר מאוחר.
(*) הספר “עידן הדחיפות-הישרדות ארגונית בעולם של הפרעה” יהיה זמין לרכישה במהדורה באנגלית באמזון החל מחודש יוני. במקביל להשקה הגלובלית ניתן יהיה למצוא את הספר, בעברית, על מדפי החנויות החל מראשית מאי 2018